Articol Ce inseamna iubirea cu adevarat

Scris de: -Ion_Marcel
Vizualizări: 260
Scris:
BBCode: [url=/articol/id/565-ce-inseamna-iubirea-cu-adevarat]Ce inseamna iubirea cu adevarat[/url]
Iubirea este lucrul cel mai important din viata fiecaruia dintre noi. Pentru ca atunci cand iubim suntem fericiti cu adevarat, iar atunci cand nu iubim, suntem nefericiti.
Dar oare stim sa iubim, cu adevarat? Este iubirea noastra pura, plina de respect si recunostinta?
Va invitam sa reflectam asupra iubirii citind cateva texte din marele maestru zen al zilelor noastre, Thich Nhat Hanh,Inima precum un rau.
Daca torni un pumn de sare intr-o cana cu apa, apa va fi cu neputinta de baut. Dar daca torni sarea intr-un rau, oamenii pot scoate apa de acolo ca sa gateasca, sa se spele si sa bea. Raul e imens si are capacitatea de a primi, de a imbratisa, de a transforma.
Cand inimile noastre sunt mici, intelegerea si compasiunea noastre sunt marginite si suferim. Nu-i putem acepta sau tolera pe ceilalti impreuna cu defectele lor si le cerem sa se schimbe.
Dar cand inimile noastre devin mai incapatoare, aceste lucruri nu ne mai fac sa suferim.
Nutrim multa compasiune si intelegere si ii putem accepta din toata inima pe ceilalti. Ii acceptam asa cum sunt si atunci ei au sansa sa se transforme.
Asadar, marea intrebare este: cum ne ajutam inima sa se dezvolte?”
Thich Nhat Hanh
Ce analogie frumoasa! Cand inima noastra e inchisa si iubirea limitata, orice intamplare, orice discutie ne agita si ne face sa-l privim pe celalalt cu ochi rai.
Vi se pare familiar? De cate ori ati trecut prin asta?
Aici nu se pune problema de a atinge un ideal al compasiunii si iubirii, ci pur si simplu de a atinge starea de bine interioara. Atunci cand iubim, suntem in armonie cu noi insine si cu lumea exterioara. Atunci cand nutrim sentimente de ura, dispret, furie, interiorul nostru este un camp de lupta, iar asta ne face tristi, deprimati sau neimpliniti.
Asadar, haideti sa urmam sfaturile maestrului Thich Nhat Hanh pentru a ne deschide inima si a trai in iubire, in primul rand, de dragul nostru. Noi suntem primii care beneficiaza de starea de bine, apoi si ceilalti prin faptul ca nu ii mai invitam la conflict, ci ii imbratisam si in acelasi timp, suntem pentru ei si o sursa de inspiratie.
„Hranindu-ne iubirea.
Fiecare dintre noi poate invata arta de a hrani fericirea si iubirea.
Totul pe lumea asta are nevoie de hrana pentru a trai, chiar si iubirea. Daca nu stim cum sa ne alimentam iubirea, ea se ofileste. Cand ne hranim propria fericire si-i oferim sprijinul nostru, noi alimentam capacitatea de a iubi. De aceea, a iubi inseamna arta de a hrani fericirea.”
Thich Nhat Hanh
Psihologia moderna incepe sa accepte faptul ca toate bolile psihice au la baza lipsa iubirii, manifestata printr-o intamplare, un abuz, o trauma etc..
Acum stim, lipsa iubirii inseamna lipsa fericirii, iar adevarata vindecare vine doar prin iubire. Nu prin medicamente, nu prin terapii (care insa ne pot ajuta sa intelegem lucruri despre noi)
In concluzie, pentru a fii fericiti avem nevoie sa mentinem flacara iubirii vie in sufletul nostru in fiecare zi, cu fiecare intalnire, cu fiecare situatie. Fiecare intalnire este un prilej de a darui iubire celorlalti si noua insine.
„Intelegerea este natura iubirii.
A intelege suferinta cuiva este cel mai bun dar pe care il poti face acelei persoane. Intelegerea este celalalt nume al iubirii. Daca nu intelegi, nu poti iubi.”
Thich Nhat Hanh
Cat de frumos spune maestrul!
V-ati surprins vreodata judecand prieteni, colegi de munca sau chiar membrii ai familiei voastre pentru ca v-au nedreptatit sau „abuzat”?
Atunci cand intelegem povestea din spatele reactiei cuiva, cum ar fi o copilarie grea, lipsuri de tot felul, neglijenta emotionala, nu mai sarim sa judecam si sa criticam. Avem intelegerea profunda ca cei din fata noastra nu au de ales, avand in vedere circumstantele, si ca fac ce pot pentru a-si trai fericirea.
Daca nu intelegi un om, nu il poti iubi. Pentru ca il judeci si acuzi de pe piedestalul unei instante intrasigente.
„A recunoaste iubirea adevarata.
Iubirea adevarata ne ofera frumusete, prospetime, rabdare, libertate si pace. Iubirea adevarata cuprinde un sentiment de adanca bucurie pentru faptul ca suntem vii. Daca nu simtim in felul acesta atunci cand iubim, atunci aceea nu este iubire adevarata.”
Thich Nhat HanhIntre iubire si recunostinta nu este nicio granita. Iubirea adevarata poarta in ea recunostinta pentru darul de a simti sentimentul iubirii, pentru contextul pe care divinitatea l-a creat pentru noi pentru ca noi sa traim iubirea.
E timpul sa ne reevaluam iubirea.
„Reverenta este natura iubirii noastre.
In Asia exista traditia de a-ti trata partenerul sau partenera cu respectul pe care l-ai acorda unui oaspete. Lucrul acesta este valabil chiar si atunci cand esti impreuna cu persoana respectiva de multi ani. Celalalt merita intotdeauna respecul tau deplin. Reverenta este natura iubirii noastre.”
Thich Nhat Hanh
Iubirea adevarata poarta in ea si respect. In aspectul lui cel mai profund, respectul este o recunostinta a naturii divine a celuilalt.
Atunci cand iubim recunoastem calitatile celuilalt si frumusetea interioara si exterioara. Iubirea este starea permanenta de uimgire in fata creatiei divine.
SMS
Nu a fost notat încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Nu a primit aprecieri încă!
Apreciază - dezapreciază
Nu a fost comentat încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | google | linkedin | myspace | email
Blog >> Blog, categoria Diverse >> Articol Ce inseamna iubirea cu adevarat | Salvatorul.ro
meniu prim
La Domnul este scăparea: binecuvântarea Ta să fie peste poporul Tău. ( Psalmii 3:8 )