Articol Potenţialul imens al unui simplu compliment

Scris de: -Ion_Marcel
Vizualizări: 339
Scris:
BBCode: [url=/articol/id/573-poten-ialul-imens-al-unui-simplu-compliment]Potenţialul imens al unui simplu compliment[/url]
Fie că e legat de aspectul fizic, de un talent anume sau de o reușită, un compliment sincer are un impact atât de puternic, încât poate însenina întreaga zi a celui care îl primește și poate clădi relaţii. În același timp însă, beneficiile unei laude se răsfrâng și asupra celui care le oferă.

Experţii japonezi au descoperit că un singur compliment poate crește performanţa celui care îl primește. „Rezultatele de faţă sugerează că laudele funcţionează ca o «recompensă socială» care induce transmisia de dopamină în striatum, lucru care produce o sporire a consolidării abilităţilor motrice”, scriu autorii în studiul publicat în jurnalul PLOS One. Puterea complimentelor provine din capacitatea acestora de a induce două stări pozitive, ce rezultă din două componente ale recompensei. Este vorba de componenta hedonică, cea care ne induce o stare de fericire, și de cea motivaţională, sugerează cercetătorii.

De asemenea, un compliment îl poate încuraja pe cel care îl primește să continue cu perseverenţă să practice comportamentul pentru care a fost lăudat. Astfel le arătăm celorlalţi că nu am trecut cu vederea peste o anumită acţiune, iar complimentul este simbolul recunoașterii faptei pozitive. „Dacă nu putem obţine atenţie în urma acţiunilor pozitive, mulţi dintre noi le vom abandona pentru a face unele negative”, scria Barbara McCauley-Lovejoy, autoarea cărţii Touched a Heart with a Compliment.

Mai mult decât atât, un compliment la momentul potrivit poate reda stima de sine chiar și în momentul în care aceasta pare pierdută pentru totdeauna. Diane Gottsman, fondatoarea The Protocol School of Texas, povestea într-un articol pentru HuffPost cum a experimentat pe „propria piele” imensa putere a unui compliment. Pe vremea când lucra într-un loc care nu îi aduce satisfacţii, șeful ei i-a spus în mod agresiv că „nu ești ceea ce această companie are nevoie”. O astfel de replică poate fi extrem de dureroasă, însă efectul negativ al acesteia s-a risipit după ce un coleg a încurajat-o cu un compliment puternic: „Are dreptate, Diane, ești menită pentru lucruri mult mai bune decât atât.” Această replică a scos-o imediat din starea groaznică pe care o crease umilirea publică și i-a redat stima de sine.

Nu în ultimul rând, efectele unui compliment sincer sunt resimţite și de autorul lor, punctează McCauley-Lovejoy. „Creștem atunci când recunoaștem bunătatea în ceilalţi. Am remarcat că cei care laudă o anumită caracteristică la altă persoană au tendinţa de a deţine ei înșiși acea calitate”, susţine experta.

Pentru ca puterea unui compliment să fie cât mai mare, ea recomandă câteva strategii. În primul rând, o laudă de impact este, de regulă, cea mai potrivită. De asemenea, este important să te referi la situaţia concretă care te-a determinat să le enunţi. Apoi, este important ca aceasta să fie însoţită de numele celui care o primește. Nu numai că astfel complimentul devine mult mai personal, dar oamenilor le place să își audă pronunţat numele.

Nu în ultimul rând, Gottsman este de părere că niciunul dintre noi nu ar trebui să piardă oportunitatea de a oferi un compliment sincer, atunci când simte acest lucru.

preluat de pe https://semneletimpului.ro/social/psihologie/comunicare/potentialul-imens-al-unui-simplu-compliment.html
SMS
Nota: 10
Puncte: 10
Voturi 1
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
1 aprecieri
Apreciază - dezapreciază
Comentarii 4
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | google | linkedin | myspace | email
Blog >> Blog, categoria Diverse >> Articol Potenţialul imens al unui simplu compliment | Salvatorul.ro
meniu prim
Lepădați, dar, orice răutate, orice vicleșug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă, de clevetire. ( 1 Petru 2:1 )