Devoțională IN VIS

Scrisa de: +Ion_Marcel
Vizualizări: 114
Scrisa:
BBCode: [url=/devotionala/id/1566-in-vis]IN VIS[/url]







IN VIS





Text: Matei -capitolul 1,2.





In aceste prime capitole ale cartii Matei, se intalneste de multe ori expresia "in vis", care se refera la faptul ca Dumnezeu vorbeste oamenilor si prin visuri.

Matei 1:20;

"I s-a aratat in vis un inger al Domnului si i-a zis: "Iosife, fiul lui David, nu te teme sa iei la tine pe Maria, nevasta-ta, caci ce s-a zamislit in ea este de la Duhul Sfant"

Matei 2:12:

"In urma, au fost instiintati [magii] de Dumnezeu in vis sa nu mai dea pe la Irod, si s-au intors in tara lor pe alt drum".

Matei 2:19:

"Dupa ce a murit Irod, un inger al Domnului se arata in vis Iosif, in Egipt".

Matei 2:22:

"Si fiind instiintat de Dumnezeu in vis, a plecat in partile Galileii".

Aceste versete arata cum Iosif a fost calauzit de Dumnezeu prin vise.

Datorita acestor vise el a luat hotarari dupa voia lui Dumnezeu:

-n-a lasat-o "pe ascuns" pe Maria, cand a aflat ca era insarcinata, asa cum intentionase

-a plecat cu Maria si Pruncul Isus in Egipt, pentru a scapa de furia lui Irod.

-s-a intors din Egipt, dupa moartea lui Irod

-s-a stabilit in Galileea

Intelegem ca toate aceste instiintari au fost reale si de mare folos; au fost si foarte exacte, i s-au spus lucruri concrete.

Prima instiintare in vis a fost cea referitoare la logodnica sa, Maria, pe care el ar fi trebuit "s-o lase, dandu-i o carte de despartire" asa cum spunea legea lui Moise. [Deuteronom 24:1].

Asta ar fi insemnat "s-o faca de rusine inaintea lumiii" si probabil s-o puna in pericolul de a fi ucisa, pentru ca tot legea lui Moise spunea ca "Daca faptul este adevarat, daca fata nu s-a gasit fecioara, sa scoata pe fata la usa casei tatalui ei, sa fie ucisa cu pietre de oamenii din cetate si sa moara, pentru ca a savarsit o miselie in Israel, curvind in casa tatalui ei".

Dar pentru ca Iosif "era un om neprihanit " si traia dupa voia lui Dumnezeu, "facand dreptate, iubind mila si umbland smerit cu Dumnezeu [Mica 6:8],a avut mila si n-a vrut sa-i faca rau Mariei.

De aceea a inceput sa-l framante mult acest lucru; dreptatea cerea s-o pedepseasca, iar mila ii misca inima si nu-l lasa sa-i faca rau.

Dar pentru ca "mila biruieste judecata", Dumnezeu a intervenit si i-a vorbit in vis lui Iosif , spunandu-i ca "ce s-a zamislit in ea este de la Duhul Sfant"si deci ea nu este vinovata, deci sa nu se teama "s-o ia la el".

Ce minunat!

Cand dorim sa facem binele si ne framantam gandindu-ne cum am putea sa facem asta fara sa nedreptatim, dar si fara sa ranim pe cineva, Dumnezeu nu ne lasa in framantare, ci ne da calauzire.

Si aceasta calauzire El o face prin metoda pe care El stie ca o vom primi cel mai bine.

-Sunt oameni crestini care se lasa calauziti de Cuvantul lui Dumnezeu, care le e familiar, pentru ca "se hranesc" cu el in mod curent.

-Sunt oameni crestini care se lasa calauziti de Duhul Sfant care locuieste in ei si le da indemnuri, asa cum spunea si imparatul David: "Eu binecuvintez pe Domnul, care ma sfatuieste,caci pana si noaptea imi da indemnuri inima"[Psalm 16:7].

-Sunt oameni crestini care primesc indemnuri prin visuri si prin vedenii.

Cel mai sigur mod de calauzire este cel al Scripturii, al Bibliei, care este Cuvantul lui Dumnezeu .

In acest cuvant putem avea incredere deplina, caci este cuvantul lui Dumnezeu valabil pentru toti oamenii si pentru toate timpurile.

Chiar si celelalte doua moduri de calauzire trebuie verificate, sa corespunda Cuvantului sfant. Daca nu sunt in acord cu Biblia, sa nu ne lasam calauziti de ele. Inseamna ca ceva nu este in ordine. Diavolul, dusmanul sufletului nostru, e asa de viclean, incat se poate folosi de visuri pentru a ne deruta. De aceea, orice vis care ni se pare ca este din partea Domnului, sa-l trecem prin prisma voii lui Dumnezeu.

Dumnezeu a vorbit multor oameni prin vise si vedenii.

-lui Avraam- Genesa 15:1:

"Cuvantul Domnului a vorbit lui Aavram intr-o vedenie".

-lui Abimelec, imparatul Gherarului, pentru a-l avertiza sa nu-i faca rau sotiei lui Avraam-Genesa 20:3.

-lui Iacov-Genesa 28:12,13: "Si a visat o scara rezemata de pamant, al carei varf ajungea pana la cer. Ingerii lui Dumnezeu se suiau si se pogorau pe scara aceea. Si Domnul statea deasupra ei si zicea: "Eu sunt Domnul, Dumnezeul tatalui tau Avraam".

-lui Laban-Genesa 31:24: "Dar Dumnezeu s-a aratat noaptea in vis lui Avraam, arameul si i-a zis:"Fereste-te sa spui o vorba rea lui Iacov!"

-lui Iosif –Genesa 37:5-primul vis, urmat apoi de altele , Iosif ajungand priceput in talcuirea viselor-Genesa 41.

-mamei lui Samson

-lui Daniel

-marilor si micilor profeti ai lui Israel: Isaia, Eremia, Zaharia, Osea, Ioel, Hagai,Mica, Amos si altora, prin visuri si vedenii.

-preotului Zaharia, tatal lui Ioan Botezatorul-prin vedenie, in timp ce-si facea slujba de preot in altar.

-Mariei, mama Domnului Isus, careia i-a adus vestea ca va fi mama "Fiului Dumnezeului Celui Prea Inalt".

De nenumarate ori , Dumnezeu a vorbit apoi in biserica primara multor crestini:

-Aposolului Pavel-in vedenie, pe drumul Damascului-Fapte 9.

-sutasului Corneliu-Fapte 10:3.

-lui Petru –fapte 10:10, 12:7.

Aceste exemple si inca multe altele, ne dovedesc ca Dumnezeu intr-adevar, vorbeste si prin visuri si vedenii.

In Iov 33:14,15 citim:"Dumnezeu vorbeste insa, cand intr-un fel, cand intr-altul, dar omul nu ia seama. El vorbeste prin visuri, prin vedenii de noapte cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, cand dorm in patul lor".

Trebuie insa sa fim atenti la visuri, pentru ca in Eclesiast 5:7 se spune ca "este desertaciune in multimea visurilor", iar in Eclesiast 5:3se spune ca "visurile se nasc din multimea grijilor’.

De aceea nu trebuie sa fim foarte creduli atunci cand auzim ca unii oameni , au avut visuri sau vedenii, ci sa le trecem prin sita Cuvantului lui Dumnezeu , sa vedem daca ele sunt in acord cu voia Domnului. Dar nici sa nu negam faptul ca Dumnezeu poate vorbi prin vise.

Am cunoscut un om care s-a intors la Dumnezeu din cauza unui vis.

Se facea ca a venit la el un inger care i-a spus ca a fost trimis de Dumnezeu ca sa-i ia viata, pentru ca a facut numai lucruri rele. Interesant e ca acel om nu credea in vise si nici nu se preocupase prea mult pana atunci cu cele ale credintei, nu-l interesase acest subiect.

Ingrozit, el a intrebat ce sa faca, pentru a fi salvat, pentru ca sa nu i se ia viata. I s-a raspuns sa-L caute pe Dumnezeu si va afla ce trebuie sa faca.

S-a trezit ingrozit si nu-si mai gasea linistea.

A vorbit cu preotul din sat, i-a cerut Sfanta Scriptura si a inceput sa citeasca din ea.

Dupa o vreme, i s-a aratat iarasi ingerul.

L-a dus la o gramada de murdarii si i-a spus:

-Uite, aici ai trait tu, asta a fost viata ta, iar acum dai roata acestor murdarii.

-Ce sa fac?-a intrebat el.

-Cauta mai departe, citeste si ai sa intelegi!

A citit mai departe Biblia si a inteles ca singura cale pentru a fi placut lui Dumnezeu, este sa crezi in Domnul Isus Hristos, care a primit pedeapsa pentru pacatele noastre.

Incepand de atunci, a capatat tot mai multa lumina in privinta mantuirii prin credinta. S-a edificat deplin cand, intr-o seara, a auzit un cantec pe care-l canta un calator, un strain, care trecea prin satul lui.

Acest cantec spunea:

"Naintea Ta, Isus iubit, vin azi increzator

Caci Tu de-aceea Te-ai jertfit, sa-mi fii Mantuitor".

A alergat dupa acel calator cu sufletul la gura; acel om strain, spunea in cantecul lui, exact raspunsul la intrebarea care-i ardea in suflet.

L-a ajuns si l-a intrebat de ce canta asa, ce inseamna acele cuvinte ale cantecului, de care el avea atata nevoie; si i-a povestit visul care-l chinuise atata ,si cautarile lui.

Omul, care era un om al lui Dumnezeu, un crestin , i-a raspuns ca e in trecere prin satul acela, dar ca Duhul Domnului l-a indemnat sa nu ramana in casa in care fusese cazat, ci sa mearga pe ulitele satului cantand despre mantuirea si harul lui Dumnezeu.

L-a rugat sa intre la el, sa-l lamureasca pe indelete.

In acea noapte, niciunul din ei n-a mai dormit.

Au stat de vorba, si calatorul i-a dat vestea buna a Evangheliei .

Au ingenunchiat impreuna si omul l-a primit pe Domnul Isus Hristos ca Mantuitor , impreuna cu toata familia sa.

Astazi, in acel sat, este o adunare, o biserica nou-testamentala a Domnului.

Iata ca un vis a schimbat cursul vietii acestui om, si apoi a multora dintre sateni.

Dar sunt si visuri prin care cel rau vrea sa ne faca sa gresim.

O fata credincioasa a avut numeroase visuri prin care Dumnezeu i-a vorbit, asa ca era convinsa ca Dumnezeu vorbeste prin vise.

I-a murit tatal, credincios si el.

Fata a avut un vis, in care tatal ei ii spunea ca se mai pot intalni, sa mai stea de vorba, pentru ca ei avusesera impreuna o partasie deosebita, iar fata suferea mult de cand se despartise de tatal ei .

Si tot in vis, ii spunea de un anumit loc si o anumita ora unde sa fie prezenta pentru a se intalni.

Tare greu i-a fost fetei sa nu faca asa cum aflase in vis!

Dar ea citea Biblia si stia ca Dumnezeu interzice astfel de lucruri.

Isi amintea de imparatul Saul, care L-a suparat pe Dumnezeu , chemandu-l din morti pe proorocul Samuel.

Desi ii ardea inima de dor dupa tatal ei, si dupa frumoasa lor partasie, a refuzat sa faca ce-i spusese visul.

A inteles ca cel rau voia sa se foloseasca de faptul ca Dumnezeu ii vorbise adeseori prin vise si voia s-o faca sa pacatuiasca.

A povestit visul altei surori credincioase, s-au rugat impreuna Domnului, si a fost intarita si incurajata. In starea in care era atunci, cu marea durere pe care o avea din pricina mortii tatalui ei, ar fi fost vulnerabila si spiritual, dar si psihic. Si-ar fi putut usor pierde mintile , incercand sa intre in legatura cu sufletul tatalui ei.

De aceea trebuie sa cercetam in lumina Scripturii indemnurile pe care le primim"IN VIS".

Dumnezeu sa ne ajute totdeauna si in aceasta privinta.





SMS
Nu a fost notată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Nu a primit aprecieri încă!
Apreciază - dezapreciază
Nu a fost comentată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | google | linkedin | myspace | email
Devoționale >> Devoționale, categoria Diverse >> Devoțională IN VIS | Salvatorul.ro
meniu prim
Semeni un gând, culegi o faptă. Semeni o faptă, culegi un obicei. Semeni un obicei, culegi un caracter. Semeni un caracter, culegi un DESTIN!