Devoțională PREŢUL ATITUDINII CRITICE

Scrisa de: -Ion_Marcel
Vizualizări: 106
Scrisa:
BBCode: [url=/devotionala/id/2501-pre-ul-atitudinii-critice]PREŢUL ATITUDINII CRITICE[/url]

"Măria şi Aaron au vorbit împotriva Iul Moise... Şi Domnul a auzlt-o." Numeri, 12:1,2

în cartea Numeri, capitolul 12, aflăm că Dumnezeu a "lovit-o" pe Măria cu lepră. De ce? Pentru că şi-a criticat fratele, pe Moise. încă mai crezi că atitudinea ta critică este sănătoasă? Poate ai crescut într-o familie care evidenţia mereu imperfecţiunile altora, iar acum descoperi aceeaşi atitudine în modul în care-ţi tratezi copiii. Nu te poţi bucura de lucrurile bune ale vieţii, pentru că tot ce ştii să faci este să inspectezi, examinezi şi să-ţi formezi opinii (de obicei, nega¬tive), ia aminte ia următoarea definiţie a criticii distructive: "... stăruirea asupra defectelor obser¬vate ia cineva, fără a lua în considerare trăsăturile pozitive ale acelei persoane." la aminte la cuvântul "observate". Percepţiiie tale nu sunt întotdeauna corecte. Poate există circumstanţe pe care nu ie înţelegi. Apoi ia aminte la cuvântul "stăruirea". Traversăm viaţa spunând: "Acest lucru nu este bun!" sau :'Eu n-aş face aşa!" Poate spui: "Dar eu sunt o persoană analitică! Aşa m-a creat Dumnezeu!" Problema apare când stărui pe baza observaţiilor- şi nereuşind să le laşi deo¬parte, "însă cum pot ajuta o persoană dacă nu stărui asupra lucrurilor pe care aceasta le face?" De aceea ultima parte a definiţiei sună aşa: "... fără a lua în considerare trăsăturile pozitive ale acelei persoane". Nu este rău să stărui asupra unui defect, dacă te rogi pentru acel lucru şi cauţi o soluţie. Acest lucru înseamnă că poţi discuta chestiunea respectivă cu o terţă persoană? Doar dacă închei conversaţia spunând: "Acum să ne rugăm pentru această problemă şi să căutăm modalităţi prin care putem fi de ajutor."

"Măria şi Aaron au vorbit împotriva lui Moise... Şi Domnul a auzit-o." Numeri, 12:1,2

Când Măria l-a criticat pe Moise, Dumnezeu a lovit-o cu lepră, la aminte la trei lucruri:

1. Nici unul dintre noi nu este imun! Măria era o femeie pioasă; nu numai că i-a salvat viaţa lui Moise când acesta era bebeluş, dar a şi repetat mereu cântecul de laudă prin care poporul săr¬bătorea trecerea Mării Roşii. Deci niciodată nu devenim atât de avansaţi spiritual încât să fim inca¬pabili de o atitudine critică.

2. Uneori, lucrurile asupra cărora ne concentrăm atenţia nu reprezintă adevărata problemă ce tre¬buie rezolvată! la aminte: "Măria şi Aaron au vorbit împotriva lui Moise din pricina femeii etio-piane pe care o luase el de nevastă; căci luase o femeie etiopiana." (Numeri, 12:1) însă era această chestiune adevărata problemă? Nu! la aminte: "Si au zis: "Oare numai prin Moise vorbeşte Domnul? Nu vorbeşte oare şi prin noi?" Si Domnul a auzit-o." (Numeri, 12:2) Soţia lui Moise era problema aparentă; cea reală era celebritatea lui Moise. De fapt nemulţumirea lor era următoarea: "Cum de primeşte doar el toată atenţia!" Ai grijă! Dacă în atitudinea ta îşi face loc competiţia sau în inima ta, resentimentele, pe buzele tale vor apărea critici.

3. Facerea voii lui Dumnezeu nu-ţi garantează imunitatea! la aminte: "Moise însă era un om foarte blând, mai blând decât orice om de pe faţa pământului." (Numeri, 12:3) Cu toate acestea nici chiar ei n-a putut scăpa de criticile cu privire la slujba sa pentru Dumnezeu. Când Aaron a măr¬turisit: "Ah, domnul meu, nu ne face să purtăm pedeapsa păcatului pe care l-am făcut ca nişte nechibzuiţi, şi de care ne-am făcut vinovaţi!" (Numeri, 12:11), Dumnezeu şi-a arătat mila şi a vin-decat-o pe Măria de lepră. Poate noi am prefera să clasificăm critica drept o slăbiciune, însă din perspectiva lui Dumnezeu este un păcat în toată regula. Şi este o singură modalitate de a trata un păcat - prin pocăinţă şi încetarea practicării sale.
SMS
Nu a fost notată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Nu a primit aprecieri încă!
Apreciază - dezapreciază
Nu a fost comentată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | google | linkedin | myspace | email
Devoționale >> Devoționale, categoria Diverse >> Devoțională PREŢUL ATITUDINII CRITICE | Salvatorul.ro
meniu prim
Căci este un singur Dumnezeu, și este un singur mijlocitor între Dumnezeu și oameni: Omul Isus Hristos. ( 1 Timotei 2:5 )