Devoțională Delegatia de la Ierusalim

Scrisa de: -Ion_Marcel
Vizualizări: 191
Scrisa:
BBCode: [url=/devotionala/id/2961-delegatia-de-la-ierusalim]Delegatia de la Ierusalim[/url]

"Iata marturisirea facuta de Ioan, cand iudeii au trimis din Ierusalim pe niste preoti si Leviti sa-l intrebe: `Tu cine esti? `" (Ioan 1,19)



Ioan predica nu departe de Ierihon. Faima sa se raspandise dincolo de oamenii de rand si ajunsese la liderii politici si religiosi. Sinedriul nu mai putea evita intrebarile oamenilor cu privire la solia lui Ioan. Preoti, invatatori si mai mari ai poporului s-au intrunit, sub conducerea marelui preot, la sediul lor de pe muntele Templului din Ierusalim. Pentru a face parte din aceasta adunare speciala, un barbat trebuia sa fie la varsta maturitatii, sa aiba cunostintele generale cu privire la religia iudaica, sa nu aiba defecte fizice, sa fie casatorit si sa aiba copii. Exercitandu-si dreptul de a controla invatarea publica, doar acesti barbati puteau valida acreditarea lui Ioan ca invatator. Dar un profet adevarat, care vorbea direct de la Dumnezeu, nu avea voie de confirmarea lor.

Adunarea a ales o delegatie care sa se intalneasca cu noul invatator. Grupul, alcatuit in cea mai mare parte din farisei, a calatorit cele 25 de mile de la Ierusalim la Iordan si s-a apropiat de multimea care il inconjura pe Botezator. Oamenii s-au dat deoparte, pentru a face loc rabinilor sa treaca. Vesmintele bogate ale preotilor si haina de par de camila a lui Ioan erau intr-un vadit contrast. Delegatia l-a intrebat pe Ioan: "Cine esti tu?" Intrebarea nu facea referire la identitatea lui, ci la autoritatea de a invata sau de a predica. Ioan stia ca multi credeau despre el ca era Mesia, astfel ca le-a raspuns: "Nu sunt Hristosul". Traditia spunea ca Ilie avea sa se arate in persoana, pentru a-L proclama pe Mesia şi ca Moise, "profetul", avea sa invie din morti. Ca urmare a acestei conceptii populare, preotii l-au intrebat: "`Dar cine esti? Esti Ilie?` Si el a zis: `Nu sunt!` `Esti prorocul?` Si el a raspuns: `Nu! Atunci i-au zis: `Dar cine esti? Ca sa dam raspuns celor ce ne-au trimis. Ce zici tu despre tine insuti?`" (Ioan 1,21.22). Ioan a declarat clar: "Eu sunt glasul celui ce striga in pustie: `Neteziti calea Domnului`" (vers. 23). Isaia prezisese venirea lui Ioan (Isaia 40,3).

Acum, fariseii aveau raspunsul. Ioan afirmase ca era vocea lui Dumnezeu, purtatorul Sau de cuvant. Ramanea insa problema principala, aceea a autoritatii de a boteza. "Natiunea iudaica nu-i putea face lui Ioan vreun compliment mai inalt; nu ar fi putut da vreo marturie mai elocventa cu privire la puterea acestei solii. Intr-adevar, propovaduirea lui cu privire la venirea lui Mesia era atat de eficienta, incat oamenii il confundau cu Mesia Insusi!"
SMS
Nu a fost notată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Nu a primit aprecieri încă!
Apreciază - dezapreciază
Nu a fost comentată încă!
Nu ai acces, deoarece nu ești autentificat!
Informații avantaje cont membru autentificat
Distribuie pe: facebook | twitter | google | linkedin | myspace | email
Devoționale >> Devoționale, categoria Diverse >> Devoțională Delegatia de la Ierusalim | Salvatorul.ro
meniu prim
Pe calea credinței, pașii noștri seamănă cu pașii vechilor peregrini pe vremuri, adică doi pași înainte și unul înapoi.